Hoe heilzaam omgaan met angst?

Over angst … omarmen en overstijgen.

Wanneer men spreekt over angst en hoe ermee om te gaan, valt al vlug de uitspraak: “Je moet je angsten overwinnen” of “Je moet sterker zijn dan je angst!”. We zien angst als iets om de strijd mee aan te gaan – getuige de veelheid aan boeken over ‘How to combat fear’.

Deze stelling is begrijpelijk. Immers, we gaan toch niets toelaten dat zo belemmerend en beperkend is voor ons doen en laten. En toch is niets minder waar.. Want vechten creëert weerstand, frictie en hierdoor nóg meer angst. Angstvallig bepaalde situaties en prikkels vermijden óf verdoven, doet de angst alleen maar groeien. ‘That which you resist, persists’. Datgene wat we vermijden, groeit.

Hoe kunnen we er dan wel mee omgaan?

Angst vraagt om een zachte benadering. Zacht-moedig, zo je wil. De moed om ernaar te kijken en de zachtheid om erdoor te zien. Gradueel kijken vanuit zachtheid dus. Wanneer angsten – beetje bij beetje – belicht worden vanuit die zachtheid, merk je dat er naar de kern wordt gegaan van waar het écht om draait. Vaak is dat: nood aan liefde, omarming, écht mogen zijn en het gevoel genoeg te zijn; op zichzelf mogen en durven vertrouwen. Dan verliest angst haar functie en kan ze oplossen. Dit vraagt oefening, akkoord. Maar het kan zeer zeker! Angst hoeft écht niet het monster te zijn waarvoor we ons verstoppen.



Contact