Over liefde…

Over liefde en hoe deze steeds haar bedding vindt in zelfliefde. Zelfliefde van het onzelfzuchtige, egoloze, rauwe, pure soort.

« We can only meet each other, as deeply as we have met ourselves… « (inspired by Matt Khan)

De relatie die we hebben met onszelf, vormt de basis voor onze relatie met ‘de ander’. Die ander die net zoals wij, menselijk, echt en soms weerbarstig is. Van anderen houden betekent dat we ze accepteren zoals ze zijn. Dit vraagt om zelfliefde, véél zelfliefde. Want pas als we onszelf kunnen accepteren zoals we zijn – met onze kleine kantjes en imperfecties – kunnen we diezelfde ruimte bieden aan de ander.

De liefdevolle ruimte die we een ander bieden is dus afhankelijk van de ruimte die we onszelf kunnen toestaan. En met alle respect voor Sint-Valentinus en diens ‘feestdag van de romantische liefde’ binnen ons religieus erfgoed: die liefdevolle ruimte heeft niets te maken met een perfecte roze wolk van waarop Cupido z’n mierzoete pijlen schiet. Ze heeft álles te maken met een rauwe, menselijke ruimte, waarin we in de eerste plaats onszelf ontmoeten. En van daaruit ontmoeten we mekaar. Zonder schroom, zonder maskers…de perfecte imperfectie. Een rauwe liefde, voor onszelf en voor de ander.

Visualisatie (deze kan je altijd en overal doen, en zolang je wil):
Adem diep in en uit en neem de tijd om te landen, op de plek waar je nu bent. Adem nog eens diep in en uit op je eigen tempo en voel, ervaar of visualiseer een cirkel van ruimte om je heen. Hij bevat net zoveel ruimte als je nodig hebt. Vul deze ruimte nu met liefde, op een manier die je eigen is (met kleuren, herinneringen of wat dan ook; hoe je het precies doet, maakt niet uit). Voel jezelf middenin deze cirkel staan of zitten. Laat de liefdevolle ruimte je omringen en voel hoe ze doordringt tot diep in je cellen (je hoeft het niet letterlijk te voelen, visualiseer het gewoon). Laat toe dat deze liefde je voedt tot in je kern, of je nu wel of niet vindt dat je ze verdient en ongeacht hoe je over jezelf denkt. Liefde verdien je altijd. Adem ze met iedere inademing nog voller in. Sluit af met de intentie deze liefdevolle ruimte mee te dragen en van hieruit de ander te ont-moeten.

Leve de liefde! ♥️

Tags:


Contact