Familieopstellingen

Wat?

Ieder mens draagt een familiegeschiedenis met zich mee.

Relaties en relatiepatronen tussen familieleden van vroeger en nu kunnen een invloed hebben op jouw levensverhaal: thema’s waar je persoonlijk mee worstelt, zijn immers vaak gebed in oude patronen die van generatie op generatie worden overgedragen. Persoonlijke valkuilen zijn dus vaak gelinkt aan oude generatiepatronen die binnen jouw familiesysteem nog actief zijn. Deze oude patronen vragen om verduidelijking en verheldering.

 

Voorbeelden van vastgeroeste patronen en verstrikkingen binnen een familiesysteem, zijn:

 

  • onverwerkte gevoelens als gevolg van nare gebeurtenissen.

Deze kunnen zijn: verlieservaringen (het jong overlijden van een ouder of een kind), oorlogservaring bij één van de grootouders, moeilijke scheiding van ouders, ernstige ziektes of ongevallen, grensoverschrijdend gedrag, etc.

 

  • terugkerende relationele patronen

Bv. het herhalen van patronen in partnerkeuze, overeenkomstig deze van moeder of vader, of net het halsstarrig afzetten tegen om koste wat het kost te vermijden dat de geschiedenis zich herhaalt.

 

Deze onverwerkte gevoelens binnen een familiesysteem, kunnen een belasting vormen voor de later geboren kinderen. Zij dragen dan letterlijk mee ‘de last van het systeem’ (de onverwerkte gebeurtenissen, ervaringen en gevoelens). Hierdoor kunnen we dus reeds bij geboorte onbewust en onbedoeld belast worden met bepaalde thema’s (angst, onzekerheid, etc). Deze thema’s kunnen in ons levensverhaal spelen, waardoor we soms uit balans zijn.

 

Via familieopstellingen kan je inzichten krijgen in deze familiethema’s, ze aan het licht brengen waardoor vastzittende blokkades zich kunnen opheffen. Via het bewust worden van wat er speelt, kan je oude stukken waar jij niet (meer) voor kiest, loslaten. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor jouw ware plaats binnen het systeem.

 

Familieopstellingen zijn een vorm van psychotherapie, systemisch werk, die in West-Europa geherintroduceerd werd door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger (1925-2019). Inmiddels zijn er binnen het systemisch werk tal van scholen en verfijningen ontstaan met als gemeenschappelijk doel: het zichtbaar maken van niet-direct zichtbare relaties en patronen tussen mensen.

 

De opstellingsmethode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkeling van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken van een familieopstelling maar van een organisatieopstelling.

Wat gebeurt er concreet tijdens een workshop Familieopstellingen?

 

Tijdens de workshop kan je een persoonlijke vraagstelling of thema meebrengen waar je wil naar kijken. Dit kan een situatie of een vraagstelling zijn waar je mee worstelt en waar je graag inzicht wil in krijgen of antwoorden rond vinden.

 

Via representanten (lees: de andere personen in de groep) wordt het systeem rondom jouw vraagstelling opgesteld. Op die manier ontvouwt zich een opstelling, een soort tableau vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien. Het is prachtig om zien hoe tijdens dit proces waarnemingen en ervaringen van de echte familieleden, of oude patronen binnen het familiesysteem, helder worden en kunnen worden benoemd. Hierdoor komen deze oude, vaak vastgeroeste patronen aan het licht en in beweging.

 

Aan de hand van interventies van de opsteller, komt een helend proces op gang. Een nieuw evenwicht ontvouwt zich en kan na de opstelling verder doorwerken.

 

De effecten van een familieopstelling zijn vaak op korte termijn al merkbaar. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor jouw plaats binnen het systeem.

Voor wie?

 

Om deel te nemen aan een workshop is geen enkele voorkennis vereist. Iedereen kan deelnemen. Er wordt een veilige ruimte gecreëerd waarin niets moet, met respect voor ieders grenzen. We staan gerant voor de kwaliteit van al onze opstellingen en experten die de familieopstellingen begeleiden.

 

De eerstvolgende workshop Familieopstellingen is de workshop met Hilbrand Westra omtrent het thema ‘Liefde & Relaties’

 

Heb je interesse om in te schrijven? Klik dan op de knop hieronder. Opgelet: je inschrijving is pas definitief zodra we je betaling hebben ontvangen. Het aantal plaatsen is beperkt, om de kwaliteit van de workshop te behouden.

Contact